Vijesti

FIFA o EA-u: “Budućnost virtualnog nogometa ne smije biti u rukama samo jedne strane”

Osim Svjetskog nogometnog prvenstva, kraj 2022. obilježit će i kraj suradnje između FIFA-e i Electronic Artsa. FIFA od EA za nastavak suradnje traži 250 milijuna dolara godišnje, gotovo dvostruko više nego dosad, a EA je polako počeo pripremati teren za budućnost bez “FIFA” u naslovu igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno su obznanili da razmišljaju o promjeni imena. Kao potencijalno novo ime registrirano je EA Sports FC, međutim, koliko god ozbiljno djelovala čitava situacija, recentne poteze EA zasad promatramo tek kao oruđe kojim nastoje zauzeti bolju poziciju u pregovorima.

Sada je red došao i na drugu stranu, FIFA je u priopćenju za javnost komentirala stanje stvari. “FIFA će usvojiti novi stav prema igrama i eSportu”, poručuju.

Izjednačavanje pravog i virtualnog nogometa

“Uzbuđeni smo zbog budućnosti nogometa u igrama, smatramo kako budućnost virtualnog nogometa mora biti u rukama više od jedne strane koja kontrolira sva prava”, između redaka su komentirali odnos s Electronic Artsom.

U prijevodu, FIFA želi više novca iz “najbrže rastućeg tržišta na svijetu” te poručuje da već razgovaraju s nizom potencijalnih partnera kako bi “iskoristili prilike koje im se pružaju”.

Da objasnimo što se događa. FIFA kao EA-ova nogometna simulacija inicijalno nije dovedena u pitanje. Pregovara se o općim nogometnim pravima. FIFA kao svjetska nogometna organizacija želi ograničiti EA isključivo na razvoj nogometne igre, a sebi žele ostaviti prava za organizaciju eSport natjecanja.

Spominju nove igre

Dakle, izvjesno je da FIFA želi eSport izjednačavati s pravim nogometom, organizirati službena svjetska prvenstva paralelno s pravim prvenstvima i slično, međutim, nejasno je na kojoj platformi, odnosno u kojoj igri bi to radila ako EA nebi razvijao FIFA nogometnu video igru.

U slučaju nedogovora s EA-om, FIFA-i preostaje mogućnost suradnje s Konamijem ili UFL-om, novom nogometnom simulacijom čiji ozbiljniji prikaz tek trebamo dobiti. Za ozbiljni razvoj neke druge nogometne igre unutar nekog drugog studija-partnera trebale bi proći godine.

“Utvrdili smo da se virtualni i pravi nogomet moraju bliže uskladiti. Uzbuđeni smo što možemo najaviti kako ćemo Svjetsko prvenstvo u nogometu koristiti kao platformu za lansiranje i integraciju novih igara”, poručuju iz FIFA-e za kraj.

Na kraju se sve svodi na jedan zajednički nazivnik. Tko je komu potrebniji? EA FIFA-i ili FIFA EA-u?

Igra

Povezano