Vijesti

FIFA za nastavak suradnje s EA-om traži gotovo dvostruko više novca

Prošli tjedan Electronic Arts je iznenadio apsolutno sve najavom promjene imena svoje nogometne simulacije. Poznat je i razlog, FIFA traži (pre)više novca za licencu, a sada smo saznali i konkretne, astronomske cifre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, saznao ih je New York Times. Nakon nekoliko godina pregovaranja, EA i FIFA stigli su do zida. Prema dosadašnjem dogovoru EA je plaćao FIFA-i 150 milijuna dolara godišnje. Čisto da stavimo stvari u kontekst, EA je godinama gradio Ultimate Team, koji mu je samo u prošloj poslovnoj godini donio 1.2 milijarde dolara zarade. To je iznos koji ne uključuje zaradu od prodaje.

FIFA sada traži milijardu dolara za produženje licence na narednih 4 godine. Odnosno, traži od Electronic Artsa 250 milijuna dolara godišnje, gotovo dvostruko više nego dosad. Međutim, novac kao novac možda i nije najveća prepreka novom dogovoru.

Uz poskupljenje licence FIFA propituje i ekskluzivnost te dublje licenciranje. FIFA navodno razmatra partnerstva s nekim drugim igrama nevezanim nužno uz nogometne igre. Točnije, EA želi kao i dosad imati potpuna prava za čitavi gaming segment.

U nekim medijima pojavila se informacija kako FIFA ujedno želi zabraniti ili ograničiti daljnju monetizaciju nogometne simulacije, odnosno želi utjecati na mikrotransakcije u Ultimate Teamu, međutim, radi se o krivoj interpretaciji New York Timesovog članka. EA i dalje može mikrotransakcijama monetizirati svoju igru, međutim, FIFA kao krovna nogometna organizacija željela bi dio kolača kod, primjerice, organizacije eSport natjecanja.

Licenca istječe nakon završetka Svjetskog nogometnog prvenstva krajem 2022. u Katru, a EA se ozbiljno priprema na potencijalnu budućnost bez FIFA-e. Kao novo moguće ime licenciran je EA Sports FC naslov, a ovih dana već je dogovoreno produženje licence s udrugom profesionalnih nogometaša FIFpro koja omogućuje daljnje korištenje pravih imena igrača.

Također, nijedna od drugih preko 300 licenci nije upitna, pa tako ni ona s UEFA-om i Ligom prvaka. Dakle, EA riskira iksljučivo ime svoje nogometne igre i prava na Svjetsko prvenstvo. Nešto bez čega se definitivno može živjeti.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano