Nintendo i službeno tuži developera Palworlda zbog “višestrukog kršenja patentnih prava”

Početkom godine pokemonovski Palworld osvajao je svijet i zaslužio svoje mjesto u samom vrhu ljestvice najpopularnijih igara svih vremena. Dok se broj igrača još brojao u milijunima svi su se pitali što radi Nintendo. Izgleda da je čitavo vrijeme gradio optužnicu.

Inače uvijek jako zaštitnički prema svojim Pokemonima, Nintendo ima dugu povijest tuženja i uklanjanja plagijata, njih na tisuće godišnje, pa se čak i bivši odvjetnik Nintenda čudio da gdje je tužba. Evo je. Točno devet mjeseci od izlaska Palworlda, Nintendo je svojzemaljski Pocketpair pozvao na sud.

U kratkom korporativnom priopćenju Nintendo izvještava kako je u Tokiju podnio tužbu protiv Pocketpaira zbog višestrukog kršenja patentnih prava. Dodaje kako će tražiti nadoknadu štete i buduću zabranu kršenja onoga što je komercijalno zaštitio (čitaj uklanjanje Palworlda).

Palworld je svakako profitirao na popularnosti Pokemona

Sam Pocketpair čak nikada nije ni bježao od usporedbi s Pokemonima i u svakom istupu po pitanju prava djelovalo je kao da se samo očekuje ovakvo nešto. Premda ne bježe od činjenice kako su Pokemoni barem jednim dijelom inspirirali Palworld, same optužbe o plagiranju čelnici Pokemona uvijek su odbacivali.

A granica je tanka. Neki tvrde kako Nintendo nema pravo posjedovati zabavni koncept prikupljanja životinjica/stvorenja, a drugi Palworld hladno nazivaju “Pokemonima s puškama”. Međutim, sam Pocketpair tu svjesno pleše na granici i od toga je profitirao, što je činjenica. Nitko nas ne može uvjeriti kako prizor s promotivnog materijala u zaglavlju nije dizajniran s znate kojim najpopularnijim pokemonom na umu.