Vijesti

PS5 s ukupno dvostruko većom prodajom od XSX/S

Izdavač Take-Two financijskim projekcijama otkrio je datum poslije kojeg bismo mogli igrati GTA 6, ali i pikanteriju u kontekstu prodaje konzola nove generacije.

I dok je Sony, budući da mu ide dobro, prilično transparentan po pitanju prodaje PlayStationa 5, Xbox je odlučio ubuduće ne otkrivati svoje prodajne rezultate. Xbox je odlučio za sebe zadržati i ostale brojke zbog čega, pisali smo, vise bonusi vlastitih zaposlenika koji nisu baš zadovoljni. Međutim, uz malo jednostavne matematike, otkrivamo koliko otprilike Xbox Series X i S konzola je završilo u domovima igrača.

Take-Two kaže kako je do kraja 2023. ukupno prodano 77 milijuna konzola nove generacije. S obzirom da znamo da je PS5 premašio 50 milijuna, i to uoči blagdana prošle godine tijekom kojih je sigurno dodao još pokoji milijun, dolazimo do zaključka kako Sony broji najmanje dvostruko veću prodaju od Microsofta.

Konkretno, PS5 je na otprilike 52 milijuna, a XSX/S na oko 25 milijuna prodanih primjeraka. Ono što je Rockstaru i Take-Two bitno je stabilna baza na koju će izdati GTA 6 negdje iduće godine. Baza od oko 100 milijuna konzola generirat će zaradu koja će zadovoljiti financijske apetite ulagača.

Jaz između konzola još će rasti

Dok je početak prodaje usred pandemije diktirala opća nestašica, a osobito nestašica PS5 konzola, prodaja u prve dvije godine protekla je u otprilike jednakom ritmu. Međutim, jednom kada se isporuka stabilizirala, PS5 se nastavio prodavati triput bolje od XSX i S konzola i sada je, kako otkriva Take-Two, ukupna razlika najmanje dvostruka, a jaz će se sa svakim narednim mjesecom produbiti.

Bolja prodaja PlayStationa nastavak je trenda započet još 2013. katastrofalnim lansiranjem Xboxa One. I sam Phil Spencer priznao je kako je bitka završena, u kontekstu prodaje konzola Xbox je ne može pobijediti, a stvari su odmaknule toliko daleko da se čelnici Microsofta ovog tjedna sastaju kako bi raspravili o budućnosti Xboxa. Budućnosti koja je po svojoj prilici (i) na PlayStationu te Nintendu.

Povezano