Sutkinja u presudi: Sony plaća izdavačima da ne izdaju igre na Xboxu

Sutkinja Jacqueline Scott Corley presudila je u korist Microsofta u postupku s američkim FTC-om. Kupnja Activision Blizzarda tako je skoro pa finalizirana, a tjedan nakon presude rješenje je objavljeno u malo manje cenzuriranom izdanju.

Čini se kako se sve svodi na to je da Microsoft uspio dokazati da nije on taj koji se koristi manje moralnim taktikama. Njegovi odvjetnici uspjeli su uvjeriti sutkinju kako je Bethesda kupljena u strahu da će Sony dogovoriti još jednu ekskluzivu. Naime, poslije Deathloopa i Ghostwirea, pokazalo se na sudu, Sony je želio i Starfield kao konzolašku ekskluzivu.

Sutkinja smatra kako su ekskluzive Sonyju jako bitan aspekt poslovanja te mu one kao takve pružaju prednost pred konkurencijom, što otprilike anulira prednost koju će Microsoft ostvariti kupovinom Activision Blizzarda. Međutim, nisu igre kao takve jedino bitne.

“Na jednu Xbox ekskluzivu dolazi osam PlayStation ekskluziva”

“Sony nudi puno više first i third party naslova od Xboxa. Također, Sony ima ogromnu prednost jer može koristiti i intelektualno vlasništvo Sony Music, Sony TV i Sony Motion Picturesa za razvoj igara. Broj ekskluzivnih igara na PlayStationu nadmašuje broj dostupnih na Xboxu, na svaku Xbox ekskluzivu dolazi 8 PlayStation ekskluziva”, pojašnjava sutkinja.

Sutkinja zaključuje i kako Sony često plaća drugima da “preskoče” Xbox, pa navodi primjer Final Fantasyja 16, premda su prethodni FF naslovi izlazili na Xboxu. “Također, plaćeno je i Bethesdi kako nebi izdala Deathloop i Ghostwire na Xboxu, što je jedan od razloga zašto je Microsoft kupio Bethesdu, zabrinut da Sony isto neće napraviti i sa Starfieldom da zaobiđe Xbox”, zaključuje.