Vijesti

Tuženi GTA moderi odgovorili su: Ne kršimo autorska prava, ni ne piratiziramo

Take-Two tužio je modere koji su obrnutim inženjeringom iznova napisali source kodove za GTA 3 i Vice City. Ono je trebalo omogućiti lakše modiranje oba naslova, a najvažnije od svega, za korištenje je i dalje trebalo posjedovati originalne verzije igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužba navodi kako 14 programera okupljenih oko projekta nemaju pravo kopirati, adaptirati i distribuirati novu verziju source koda. U konačnici, žele dokazati kako je svrha modova distribucija i piratizacija GTA 3 i Vice Cityja.

Računa li se obrnuti inženjering izvornog koda kao kršenje autorskih prava?

Ponavljamo, programeri su napisali vlastiti source kod. I sada stižemo do najbitnijeg pitanja i presude koja će vjerojatno postati temelj za sve buduće: Računa li se obrnuti inženjering izvornog koda kao kršenje autorskih prava?

Ako pitate modere, ne računa se. Kako kažu, djelovali su unutar pravila poštene upotrebe. Popravili su niz bugova i, ako ništa drugo, poboljšali su originalne igre koje igrači i dalje moraju posjedovati. “Ovo je samo mod”, tvrde.

Četiri modera Angleo Papenhoff, Theo Morra, Eray Orçunus i Adrian Graber inzistiraju na tome da nisu prekršili autorska prava. “Igre ste izdali prije 15 godina, prestali ste izdavati zakrpe i popravljati bugove godinama prije nego li smo mi počeli raditi na svojem projektu”, poručili su.

Modove nisu naplaćivali

Još jedna bitna stavka je i to da njihov kod sam po sebi nije dovoljan za izvođenje. “Teksture i sav ostali sadržaj nalaze se u originalnim igrama, igrači ne mogu pokrenuti naš kod bez originalne igre”, navode. I za kraj, ono najbitnije – “naš rad nismo naplaćivali!”, što je osnova svakog kršenja autorskih prava.

Modovi originalnih GTA 3 i Vice Cityja stigli su u krivo vrijeme za Rockstar, još dok su u tišini radili na remasterima. To je, pretpostavlja se, bio i glavni okidač za tužbu. Naposljetku, GTA remasteri ispali su svojevrsna katastrofa, a na PC-ju je u svakom pogledu bolje zaigrati originalne igre s re3 i reVC modovima koji su još uvijek dostupni na GitHubu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano