Vijesti

Za glasovnu glumu u The Finalsu korišten je AI

Dok pišemo ove retke, brojimo posljednje sate iznimno uspješne zatvorene bete za The Finals, novog FPS-a tvoraca i veterana Battlefielda s dosad neviđenom razinom destrukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom čitavog zatvorenog testiranja, unatoč ograničenoj količini sadržaja The Finals nije izlazio iz 10 najpopularnijih igara na Steamu. Sam početak obilježili su tehnički problemi, a sada je na samom kraju testiranja uslijedila nova kontroverza.

Naime, developeri su otkrili kako su glasovi u igri većinom nasnimljeni od strane umjetne inteligencije. Korištena je kombinacija text-to-speech alata i pravih glumaca, ovisno kakvu emociju je potrebno uključiti u igru, ako je emocija uopće potrebna.

Ponajviše zbog brzine i jednostavnosti razvoja, u prvim fazama prvo su korišteni glasovi developera, a sada su uključeni i profesionalni glumci. Najviše za one radnje koje umjetna inteligencija ne može dovoljno dobro reproducirati, poput uzdaha i gunđanja. Umjesto danima, koliko potroše na organizaciju, snimanje, a potom i eventualno kasnije nadosnimavanje, što pauzira neke druge faze razvoja, developeri na ovaj način troše vrijeme mjereno tek u satima, objašnjavaju.

Krajnji cilj nije ukloniti glumce

U najvećoj mjeri tekst je pretvaran u govor, ali u glas sintetiziran od glasova pravih glumaca, IGN-u priznaje glasnogovornik iz Embark studija. Dodaje kako nije krajnji cilj eliminirati profesiju, već pronaći načine da tehnologija i ljudi djeluju zajedno.

Korištenje umjetne inteligencije u gaming industriji, a osobito njeno eksploatiranje u kontekstu glasovnih izvedbi, prilično je kontroverzna tema posljednjih mjeseci. Pribojavajući se za budućnost zvanja, profesionalni glumci već neko vrijeme upozoravaju na nedostatke korištenja umjetne inteligencije.

Unatoč upozorenjima, osobito manji razvojni studiji i timovi sve češće se odlučuju na slične poteze. Na čijim glasovnim izvedbama je dopušteno trenirati modele? Smije li “posuditi” nečiji glas i kako to kompenzirati? To su pitanja koje industrija tek treba regulirati.

Međutim, sasvim izgledna je budućnost kao hibrid “prave” i umjetne glume poput ovog iz The Finalsa. Jer kako kaže popularan glasovni glumac Kit Harrison, kako da ga zamjeni AI koji ne može replicirati uzdah koji ispušta ustajanjem iz fotelje? Glumci smatraju kako umjetna inteligencija nikada neće moći zamijeniti kompleksnu emociju, a što će zapravo biti pokazat će godine pred nama.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano