Zanimljivosti

Haker zaslužan za curenje GTA 6 sadržaja proglašen je psihički nedoraslim za suđenje

Zahvaljujući jednoj vrućoj tinejdžerskoj glavi, prošle godine imali smo priliku vidjeti prve slike i video klipove iz najiščekivanije igre svih vremena. GTA 6 prizori većinom tehničke prirode preplavili su internet, a da Take-Two i Rockstar neće olako dopustiti odgovornoj osobi da se izvuče tek tako, ukazalo je rekordno brzo uklanjanje istih s interneta. Nedugo zatim u Londonu je pronađen krivac – 17-godišnji hacker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je do povjerljivih podataka došao tzv. socijalnim inženjeringom, odnosno jezikom i tipkovnicom uspio je uvjeriti Rockstarove developere da mu dopuste pristup razvojnom okruženju u cloudu. Na sličan način, danas 18-godišnji Arion Kurtaj oštetio je i druge gigante, poput Ubera i Revoluta, za preko 3 milijuna dolara, javlja Reuters.

U suđenju pred porotom, koje je upravo u tijeku, saznali smo i o navodnoj ucjeni lokalnog telekom operatera BT, od kojeg je Kurtaj s kolegom tražio 4 milijuna dolara kako nebi u javnost pustio povjerljive podatke. A pritom mu položaj pred sudom ne olakšava ni činjenica da u paleti kibernetičkih uspjeha ima i najmanje jedno hakiranje policije.

Međutim, ovaj mladić ipak neće kazneno odgovarati za svojih 12 kaznenih djela, odnosno, neće odgovarati barem zasad. Naime, psihijatri su procijenili kako psihički nije sposoban sudjelovati u procesu, pa će porota samo utvrditi je li počinio zlodjela koja mu se stavljaju na teret, ali ga neće i osuditi.

Igra

Povezano