Vijesti

Zašto WB gasi HBO Max i zašto je otkazan već snimljeni, 90 milijuna vrijedan film Batgirl?

Prošli tjedan obilježile su glasine i trakavice između HBO i vlasnika mu Warner Brosa. Nekoliko mjeseci nakon što je stigao u Hrvatsku te zamijenio HBO GO, stigla je službena najava njegovog gašenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uspješnog starta, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, HBO Max neće se skroz ugasiti, već će se sjediniti s Discovery+ pretplatom u jedno potpuno novo ime. HBO Max i Discovery+ sada kombinirano diljem svijeta broje 92 milijuna pretplatnika, a cilj je dosegnuti brojku od 150 milijuna do 2025., otkrio je Warner Bros povodom objave financijskih rezultata.

Rast i štednja

Osim popriličnog rasta, čelnici Warner Brosa ulagačima su obećali i rezanje troškova. Tako je donijeta suluda odluka da se odbaci već snimljeni film Batgirl težak 90 milijuna dolara. Glavna glumica Leslie Grace već je snimila sve svoje scene, snimanje su odradili i svi ostali akteri, a producente je neugodna vijest dočekala u fazi postprodukcije te završnih priprema za skoro lansiranje u kinima. Čelnici Warnera navodno nisu bili potpuno zadovoljni izvedbom Leslie Grace, pa dok bi, primjerice, Marvel uložio dodatan novac za ponovno snimanje spornih scena, DC/Warner je odlučio tankirati.

Ista sudbina zadesila je i film Scoob!: Holiday Haunt što je producentu Tonyju Cervoneu, kako kaže, slomilo srce. Produkcija animiranog filma približila se samom kraju, pa je Warner, kombinirano, pristao na golemi gubitak od kombiniranih 130 milijuna dolara.

Warneru se navodno više isplati otkazati već završene projekte zbog igrica s porezom. Ne isplati mu se platiti porez na dobit, posebno jer je njezina perspektiva mizerna, a kako se čini, ne isplati mu se više ni gurati vlastite produkcije na HBO Max. I to nakon samo 45 dana u kinima, što je bio golemi plus za ovu pretplatničku uslugu. Tako smo, primjerice, nedugo nakon prikaza u kinima mogli gledati posljednjeg Batmana i Harry Potter spin-off The Secrets of Dumbledore.

Nema ekonomske računice, skupi filmovi nisu za streamanje

S HBO Max već su uklonjeni neki drugi Warnerovi filmovi poput An American Pickle, Superintelligence i Locked Down. Odbačen je i dolazak Elvisa koji će do kraja mjeseca završiti turu po kinima, a slična sudbina čeka i komediju iz 90-ih House Party te Dwayne Johnsona kao Black Adama.

“Ne možemo pronaći ekonomsko opravdanje kako bismo nastavili izdavati skupe filmove izravno na streaming servisu”, opravdava se izvršni direktor David Zaslav. Zaslav se ne slaže s vizijom koju je postavio njegov prethodnik Jason Kilar, bilo to pitanje HBO Maxa kojeg ili 10-godišnji plan za DC univerzum.

Talentirani filmaši i glumci preferiraju HBO i Warner Bros, budući da su se oboje na tržištu pozicionirali kao kuće koje preferiraju kvalitetu te koje su spremne uložiti dodatan novac u istu. Iz gledišta gaming portala najnoviji primjer kvalitetne i bogate produkcije je The Last of Us TV adaptacija kojem je dodijeljen jedan od najvećih budžeta u povijesti TV industrije.

I ne, rošade unutar HBO-a i Warnera neće dovesti do otkazivanja The Last of Usa. Postprodukcija ide po planu. HBO Max će dijelom novog (možda i skupljeg) streaming servisa postati najranije u ljeto 2023., dok se TLoU planira za rani početak godine i ostat će dijelom pretplatničke usluge, kako god se ona bude zvala nakon spajanja.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano