Zanimljivosti

Vozač NASCAR-a postao je globalni fenomen nakon što je iskoristio trik iz video igara

Ljubitelji NASCAR-a prošlog vikenda svjedočili su možda i najvećem trenutku u povijesti ovog natjecanja. Potez koji je pilot Ross Chastain izveo na koncu utrke u Phoenixu mnogi opisuju kao jedan od najvećih uopće u motosportu, ali svima nama koji smo ikad igrali neku virtualnu vožnju je dobro poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASCAR se vozi na kružnim stazama, nekima na prvu djeluje dosadno, dok njegovi fanovi uzbuđenje pronalaze u činjenici da su automobili jako zgusnuti u rasporedu što ponekad stvori zabavne, kaotične trenutke. Međutim, od 1948. sve utrke se svode na isto – kraćenje kroz unutarnju stranu zavoja i borbu za što bližu poziciju centru.

Međutim, pilot Ross Chastain se ususret posljednjem krugu pronašao na 10. mjestu, a budući da samo prva 4 vozača prolaze dalje odlučio je riskirati. Umjesto da uspori ususret posljednjem zavoju i krati krug s unutarnje strane, odlučio je pritisnuti papučicu gasa do kraja, odvezao se punom snagom u vanjski zid staze te nastavio držati momentum sve do konca zavoja i ciljne ravnine.

Rezultat je uništen automobil, preskočenih 6 mjesta u poretku i rekord kruga staze svih vremena. Nebrojeno puta isti potez izvodili smo u video igrama, a Chastain je u intervjuu nakon priznao inspiraciju jednom takvom – NASCAR igrom iz 2005. koju je kao tinejdžer igrao na Nintendo Gamecubeu.

Povezano