FFA Focus

Kontroverze u videoigrama vol.2: San Andreas i Hot Coffee mod

Grand Theft Auto serijal poznat je po brojnim kontroverzama. Nasilje, ubijanje, krađa, rasizam, prostitucija… No jedna se posebno ističe, a to je Hot Coffee mod za GTA San Andreas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U originalnoj igri, kod dejtanja, ako sve obavite kako treba, djevojka nakon izlaska pozove CJ-a na “kavu”. Kamera ostaje vani dok se “posao” odvija u kući, a ono što se događa unutra prepušteno je mašti igrača. Ali originalno je zamišljeno drugačije.

Naime, Rockstar je prvo zamislio i razvio segment igre u kojem ste mogli iz prvog lica svjedočiti i upravljati akcijom, ali bio je primoran izbaciti taj sadržaj kako bi San Andreas zaslužio tzv. Mature ocjenu, odnosno, da ga je dopušteno igrati barem od 15 godina na više. Tako je, na brzinu, uklonjena referenca na taj dio igre, ali kod je ostao.

I tako je nastao Hot Coffee mod, koji otključava uklonjeni dio igre. Po instalaciji, kamera se nakon “poziva na kavu” prebacuje u spavaću sobu (ili neku drugu prostoriju) gdje igrač može svjedočiti scenama seksa te čak mijenjati pozicije.

Javnost je postala svjesna postojanja 18+ sadržaja po izlasku San Andreasa na PC, što je Rockstar Gamesu i Take-Two stvorilo velike probleme. Teret problema prebačen je na modere, što javnost nije dobro prihvatila, a potom je reagirao i ESRB, koji je napravio po igru najgori mogući potez. San Andreas je svrstao u kategoriju igara za odrasle i trgovci su ga morali maknuti s polica. A u nekim zemljama, poput Australije, je potpuno zabranjen.

Rockstar je situaciju na PC-ju ispravio zakrpom, a na konzolama, koje tada još uvijek nisu poznavale internet, pripremio je novo izdanje koje uklanja sav sporan kod. Međutim, kako to inače biva u Americi, pokrenuta je masovna tužba, koja je ipak rezultirala relativno dobrim ishodom za kompaniju. Izdavač je morao dvije tisuće vlasnika isplatiti 35 dolara odštete te besplatno zamijeniti kopije igara. Doduše, ništa od ovoga nije previše utjecalo na konačan uspjeh. San Andreas danas uživa kultni status i jedan je od najprodavanijih naslova svih vremena.

Rockstar u budućim igrama više nije eksperimentirao, ali Hot Coffee je (p)ostao svojevrsni fenomen kojeg su moderi nastavili razvijati u svim budućim Rockstarovim igrama. Pa su tako i Red Dead Redemption 4 te GTA 4 i 5 obdareni modovim eksplicitnim scenama. Ali sve to je (p)ostalo normalno, kontroverze su prirodna popratna pojava Rockstarovih igara.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano