Zanimljivosti

PlayStation fanovi tužili Microsoft zbog kupovine Activisiona. Sudac sve odbacio

S podsmjehom ste prošle godine popratili jedan od najčitanijih tekstova na FFA. Naime, u SAD-u se okupila grupa gamera, pretežito fanova PlayStationa, s naumom da onemogući Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetorica njih je u Kaliforniji, Novom Meksiku i New Yerseyju uložila žalbu na akviziciju Activision Blizzarda, kao razlog navode monopol, a angažiran je i ozbiljan odvjetnički ured koji je tužbu sastavio na čak 45 stranica. U preko tri stotine točaka nabrajali su zašto se, po njima, treba zabraniti akvizicija, a sve se u konačnici svodilo na zabrinutost da bi Microsoft postao prejak za PlayStation.

Kako prenosi analitičar Florian Ueller na Twitteru, sudac je odbacio tužbu. “U tužbi se ne navodi uvjerljivo da koncentracija stvara razumnu vjerojatnost učinaka protiv tržišnog natjecanja na bilo kojem relevantnom tržištu”, poručuje sudac Corley.

“Zašto bi Microsoft učinio Call of Duty ekskluzivom i tako završio s manjim brojem prodanih igara”, upitao se sudac na saslušanju. “Što je to s tržištem igara što čini vjerojatnim da bi Microsoft poduzeo takav korak?”

Inače, dok se fanovi igraju, Microsoftovi i Sonyjevi odvjetnici vode pravu pravnu i lobističku bitku. Nakon što je Microsoft obećao 10 godina Call of Dutyja na gotovo svim konkurentskim platformama, Europska komisija je još jednom odgodila odluku o dopuštenju akvizicije Activision Blizzarda. Prva iduća je britanska CMA, koja je svoj sud zakazala za kraj travnja.

Povezano