Recenzije

Recenzija | Farming Simulator 22

Nakon 3 godine, konačno smo dobili nastavak odličnog Farming Simulatora 19. Donosi li poboljšanja i inovativne promjene u samu franšizu?

Što je Farming Simulator?

Kako nam i sam naslov kaže, stavljate se u ulogu farmera, a što točno želite obrađivati ili graditi – odlučujete sami. U Farming Simulatoru 22 dostupan vam je pomalo zastrašujući broj mogućnosti, posebice za prvih 5 do 10 sati igre. Želite se baviti stočarstvom? Nema problema, tu su konji, ovce, svinje, krave, kokoši, pčele, pa i pas čuvar. Želite se baviti ratarstvom? Odlično! Od pšenice, soje, pamuka, pa sve do maslina i grožđa. Izbor je na vama, naposlijetku možete se baviti sa svime istovremeno, a s vremenom ćete zaključiti što je isplativije i kako zapravo doći do pozitivnog balansa na vašoj farmi.

Izvanredan ekosustav

Baviti se ratarstvom ili stočarstvom je samo jedna dodirna točka u cijeloj petlji ogromnog ekosustava. Primjerice, pčele će redovito davati med, a kojeg ćete prodavati drugim farmama, supermarketima ili slastičarnama. Ako imate vlastitu proizvodnju, možete sami raditi kolače ili bilo koji proizvod vezan uz med. Također, u blizini pčelinjaka možete posaditi i vrstu usjeva koja će biti rodnija zbog blzine pčela.

Sve je međusobno jako dobro povezano

Što je novo spram prethodnih verzija?

Ono što su nekad davno bili modovi, sada je Giants Software uključio u glavnu igru. Moglo bi se reći da su preuzeli ideje i trud fanova, pa kreirali vlastitu iteraciju s malim preinakama.

Grafika

Igrao sam PlayStationu 5, te mogu reći da je grafika predivna. Modeli traktora, kamiona i strojeva općenito su kreirani s jako puno pažnje. Nema ljepšega nego gledati animaciju određenog stroja ili, recimo, sadilice kako se polako otvara i priprema za sadnju. Životinje su napravili realistično, kao i sav njihov prostor tipa hranilica i kućica gdje obitavaju. Najveće grafičko unapređenje su zapravo oranice. Sada se jasnije vidi razlika u tlu, je li ono preorano, je li zasađeno…

Igra se izvodi u 60 FPS-a na PlayStationu 5, međutim, u više navrata osjetio sam trzanje i nagle padove broja sličica, što je nešto na čemu će developeri morati dodatno poraditi.

Nove mape

Ove godine dobili smo 3 nove mape. Inovativnije i pametnije, potiču na istraživanje, ali iako se čine većima od prethodnih, spora vozila zapravo odaju krivi dojam. Osobno mi je najdraža brdoviti Elm Creek s poljima svakojakih oblika, puno rijeka i manjih jezera. Proizvodni lanci su raštrkani diljem mape, kao i prodajna mjesta, a mapu također možete istraživati jašući konja. Štoviše, igra vam to i sugerira.

Mapa Elm Creeka sa uključenim filterom za stanje tla

AI radnici

Po prvi puta na konzolama možete zaposliti umjetnu inteligenciju da obavlja posao umjesto vas. Ovo je nešto što sam jako puno testirao, te mogu reći da ima svoje prednosti i mane. Prednosti su što možete bez problema imati više oranica, pa prepustiti AI-u da kultivira ili sadi umjesto vas, dok vi za to vrijeme hranite kokoši ili svinje. Što je više oranica, to je veća zarada. Naravno, AI košta i plaćate ga poput pravog radnika.

Zanimljivo je da u samim postavkama možete uređivati gotovo sve. Primjerice, kada sadite i ostanete bez sjemena – morate se odvesti i nadopuniti ga, dok AI to radi automatski čime ste si uštedjeli odlazak u trgovinu.

Također, djelovanje AI možete podijeliti na različite poslove. Ako ste žito pospremali u silos, možete organizirati da AI pokupi žito i odveze ga na prodajno mjesto. Štoviše, možete to postaviti kao kružnu aktivnost koju će AI obavljati sve dokle ima žita.

Problemi s AI-em javljaju se kod slanja na lokaciju. Teško se uopće snaći i uputiti ga na neku lokaciju, a kada vam to i pođe za rukom, AI često neće registrirati naredbu. Ipak, optimistično zvuči priznanje developera i poruka kako će nastaviti raditi na umjetnoj inteligenciji.

Godišnja doba

Ne mogu započeti priču o godišnjim dobima bez da se osvrnem na postavke. Zašto? Zato što zbog samih postavki godišnja doba mogu biti svojstvena za svakog igrača ponaosob. U postavkama simulacije možete odrediti broj dana za svaki mjesec (do 28), brzinu protoka vremena u danu, želite li snijeg i želite li ovisiti o sezonskom kalendaru. Primjerice, igra vam ne dopušta sadnju određene kulture izvan njezine sezone, ali u postavkama možete zaobići to pravilo

Možete li se držati kalendara usjeva i sve posaditi na vrijeme?

Zato sam naglasio kako igra svakom može biti drugačija. Praktički možete složiti najrealniju moguću simulaciju, s maksimalnim brojem dana i realnim prolaskom vremena. Meni osobno se svidio nešto agilniji ritam igranja s 2 dana po mjesecu i dvostrukom brzinom protoka vremena u danu, što otprilike znači da 1 sat u igri igrate pola sata.

Oni koji vole izazov, mogu uključiti realan protok vremena, više dana u sezoni i sezonski raspored. Ako ništa drugo, preporučam isprobati takav način igranja barem u prvoj godini.

Build mode i novo korisničko sučelje

Možete provesti sate u gradnji idealne farme u čemu definitivno pomaže nikada bolji Build mode. Gradnja dodatnih silosa, plastenika, spremišta i svega drugog intuitivnija je i jednostavnija nego prošlih godina.

Spram ostalih kontrola, korištenje builde modea je vrlo jednostavno i simpatično

U bilo kojoj simulator igri, korisničko sučelje je od iznimne važnosti. A u Farming Simulatoru 22 ujedno je i prvi veliki minus pod uvjetom da igrate na konzoli. Odmah će vam biti jasno da je sučelje dominantno rađeno za PC, budući da određene radnje PC igrač može odraditi u sekundi, dok će vam na konzoli za istu radnju biti potrebno i 10 do 20 sekunda. Korisničko sučelje može biti dosta dobro, ali tek kada ga u potpunosti shvatite i savladate.

Tko će kome, nego susjed susjedu! Vratili su se ogovori iz FS 2019, Na raspolaganju su 4 vrste posla: oranje, sadnja, špricanje i berba. Ugovori s drugim farmerima zapravo donose izvor dodatne zarade na početku igranja, a ako nemate potrebnu opremu – uvijek ju možete iznajmiti u trgovini za relativno male novce.

Ako ste početnik u serijalu, predlažem vam čitati i educirati se kroz menije. Ove godine savršeno je kategoriziran i objašnjen svaki segment igre. U menijima ćete pronaći informacije s kojim točno strojevima obrađivati koju vrstu tla, kako i s čime hraniti životinje, na koji način zaraditi novac…

Trgovina opremom

Za kraj, izrazito je bitno savladati snalaženje trgovini i njenim sučeljem, koje je ove godine jednostavnije i pristupačnije, prije svega zbog uvođenja kategorija. Više se ne može dogoditi da za sađenje krumpira kupite krivi stroj. Odaberite krumpir kao kategoriju, a igra će vam ponuditi svu dostupnu opremu za tu agrikulturu.

Ranije smo bez kategorija suludo trošili novac na pogrešnu opremu.

Kupiti, čekati…? Je li Farming Simulator 22 igra za vas?

Nakon ulupanih 35 sati još uvijek sam daleko od kraja same igre. Imam oko pedesetak strojeva, desetak zemljišta, te sam kreirao vlastitu farmu u build modeu sa svim životinjama. Većinom obrađujem i sadim pamuk jer imam lijepu zaradu od njega, a nedavno sam započeo s maslinama i vinovom lozom.

Tek oko 20-og sata sam počeo zaista uživati u igri, toliko da ne mogu prestati. Zašto tako kasno? Prije svega zbog sučelja koje frustrira na konzolama, a koje je na PC-ju izvedeno skoro pa savršenof. Na konzolama vrijeme prilagodbe je poprilično, pa ako se uspijete snaći u sumanutim kombinacijama tipaka te ako uopće imate strpljenja za učenje, ovo bi mogla biti igra za vas.

Postoje samo dvije vrste pogleda – ovaj iznutra i vanjski iz trećeg lica koji se može prilagođavati.

Međutim, jednom kada uđete u kolotečinu, uživat ćete više nego ikada. Farming Simulator 22 nakon tog početnog perioda opušta, a dojam podižu lijepa grafika i predivne animacije. S guštom ćete orati i saditi te s nestrpljenjem čekati period berbe i žetve. Zarađeni novac je dobrodošao, međutim, nije presudan u stvaranju osjećaja zadovoljstva.

Oduvijek sam volio igre koje će vas nečemu i naučiti. Tako je i s Farming Simulatorom 22 koji je vjerna simulacija. Naučit ćete o načinima obrade tla, koja oprema je potrebna za berbu grožđa, a koja za žetvu pšenice… Na kraju krajeva, uvijek ćete moći reći ženi/curi/mami da zapravo učite, a ne da igrate. Neka ona nabroji 5 vrsta usjeva.

Veteranima serijalima vjerojatno neće biti drago u kojem smjeru je krenuo serijal. Ostaje dojam kao da je Giants Software iskoristio tuđe ideje, ideje zajednice i modove igrača iz 2019. koje je uz sitne preinake ubacio u novu igru. Pitanje je koliko je to moralno, međutim, čak ni veterani ne mogu osporiti enorman grafički i tehnički pomak spram prethodnika.

Ako ste novi igrač, u novom Farming Simulatoru uživat ćete od onog trenutka kada se budete osjećali ugodno bez pomagala za kontrole u lijevom gornjem kutu.

Prije konačnog zaključka poručit ćemo lovcima na trofeje da ih očekuje 50-ak sati igranja do platine kroz sve tri mape uz ogromne količine isporuka.

Smatram da za cijenu od 379 kuna FS22 nudi dobru količinu sadržaja. Ako vas zanima tematika, te ako ste ljubitelji simulacija s naglaskom na realizam i sporije igranje, kupnjom novog Farming Simulatora nećete požaliti. Čekaju vas na desetine sati igranja, a najveći fanovi riskiraju i dužu izolaciju od obitelji i prijatelja.

Farming Simulator 22

. - 75%

75%

.

Ako vas zanima tematika i ako ste ljubitelji simulacija s naglaskom na realizam i sporije igranje, Farming Simulator 22 je igra za vas.

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close