Recenzije

Testirali smo Asus ROG Phone 8 Pro: Gamerski telefon i za negamere

Došao je i taj dan kada FFA recenzira mobitel. Ovo govorim s velikim veseljem, jer su mi mobilni uređaji, uz gaming i TV uređaje, najdraža grana potrošačke elektronike. S velikom strašću i zanimanjem je pratim već dugi niz godina. I sada dobijemo na test, ne bilo kakav mobilni telefon, već trenutno, vjerojatno najbolji gamerski mobitel na tržištu. Asus je odlučio uraniti i pustiti na tržište najjači i najkompletniji uređaj u 2024., prije nego Samsung sutra uopće održi svoj Unpacked event i najavi novu S24 liniju uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj:

Mobitel s wow efektom

I pod tim ne mislim na World of Warcraft, već na činjenicu da će vam ovaj telefon pružati taj poseban osjećaj iznenađenja i zadovoljstva ne samo prilikom unboxinga, već i neko vrijeme nakon što ga počnete koristiti. Meni je definitivno bio wow cijelo vrijeme dok sam ga testirao.

A razlog tome nisu neki toliko ekstravagantni dizajn, niti (samo) fantastične specifikacije, niti izuzetno bogato softversko iskustvo, već činjenica da je Rog Phone u novoj generaciji upakiran u jedno tanko i čak otmjeno tijelo koje u većini slučajeva djeluje kao „običan“ telefon.

Da se radi o posebnom uređaju, vidi se već i po vrlo drugačijem, uglatom pakiranju koje je čak i praktično. Naime, već kod prvog paljenja mobitela, traži vas interakciju s pakiranjem kako bi pokazao neke od svojih brojnih mogućnosti – genijalne zvučnike i vibro motor, odličan ekran te AR mogućnosti.

Vrijedi spomenuti i sadržaj cijelog paketa, jer ovdje, osim samog uređaja, dolazi i 65W punjač, pleteni kabel, tvrda maskica te posebni hladnjak koji se montira na poleđinu mobitela, kao i posebna mala futrola za hladnjak u slučaju da ga nosite sa sobom na put. Naravno, sve u crnoj boji.

Suptilni dizajn

Iako bi po imenu pretpostavili drugačije, ROG Phone 8 Pro je sedma generacija Asusovih gamerskih mobitela. S obzirom na kakvoj stranici jesmo, vjerujem da većina vas zna razlog tome, ali pojasnit ću za potencijalne nove čitatelje. U istočnim dijelovima Azije se, naime, broj 4 smatra izuzetno nesretnim te se vrlo često izbjegava njegovo korištenje. Do te mjere da su mnogi čak očekivali da će nakon PlayStationa 3 uslijediti petica.

ROG telefoni su do sada uvijek imali izražen gamerski stil. RGB svijetla, mnogo upadljivih dizajnerskih elemenata, od ventilatora, hladnjaka i otvora do ostalih sitnica koje su dale naglasiti o kakvom se uređaju radi. Sve skupa je bilo popraćeno i malo većim gabaritima zbog izuzetno jakih specifikacija, konkretnijih sistema hlađenja i pozamašnih baterija.

Ove je godine Asus odlučio podosta promijeniti svoj stil. To se vidjelo i na novoj generaciji popularnih gamerskih laptopa Zephyrus, predstavljenih na nedavnom CES-u, sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. Sada se radi o više suptilnim uređajima koji su (napokon) sazrijeli te vizualno prikrivaju svoje ozbiljne performanse. Čvršći, elegantniji, ozbiljniji, a jači no ikad prije.

A to se vidi i na novom ROG telefonu, naročito na ovoj Pro varijanti. Naime, obična verzija i dalje ima mali RGB ekran na poleđini, dok se na Pro modelu nalazi elegantniji, bijeli mini LED ekran koji Asus zove Anime Vision. U biti, ako se ugasi taj ekran na poleđini, uređaj ničime ne daje do znanja o svojoj prirodi. Ako ga pak želite imati upaljenog, možete ga koristiti za prikaz dolaznog poziva, broja poruka, poziv, odbrojavanje prilikom slikanja, equalizer dok svira glazba…

Asusovi inženjeri su napravili pravi pothvat, jer Rog Phone 8 je podosta smanjen, a specifikacije su bolje nego ikad prije. Visina je smanjena za skoro puni centimetar, debljina za milimetar i pol, a širina za pola milimetra. Težina je pala s 239 na 225 grama. Ali ono što najviše upada u oči su rubovi. Oni su izuzetno manji. Bočni su smanjeni s 1,9 na 1,67 milimetara, a gornji s 5,65 na 1,65 milimetara što je preko 70%. Ostaje jedino rupica za otvor kamere. Omjer ekrana i površine uređaja je tako povećan s 82,2% na 94% (ili 88,2% ako je za vjerovati GSM areni).

Unatoč smanjenim dimenzijama, mobitel je čvrst i odaje dojam kvalitete u ruci. Tome doprinosi staklo ispred i iza te aluminijski okvir. Staklo naprijed ima Victus 2 zaštitu, a na poleđini je zanimljiv premaz zbog kojeg pod određenim kutom gledanja uređaj nije sasvim crn, već ima laganu blještavu notu, kao da ima male iskrice ili zvjezdice na crnoj poleđini. Zbog oblika uređaja njegovo držanje, odnosno grip, u ruci je ugodno te nije previše sklisko.

Ono što je iznenađujuće i zaista pohvalno je da je uz sve to uređaj dobio i IP68 certifikat za otpornost na prašinu i vodu, dok je prije imao samo IP54. To ga čini prvim IP68 gaming mobitelom na tržištu. Sve skupa je popraćeno s još boljom toplinskom efikasnošću nego do sad, za koju Asus tvrdi da je poboljšana za 20%.

Kad smo kod hlađenja i smanjenja gabarita, hladnjak AeroActive Cooler X je također smanjen. Obujem za skoro 30, a težina za 10 posto, dok mu je učinkovitost poboljšana za 20%. I dok je Rog Phone 8 zaista elegantan u svom monolitnom crnilu, ovaj hladnjak ipak ima RGB elemente na poleđini.

Od dizajna nam ostaje spomenuti još jedino zračne tipke (triggere) na desnom boku uređaja za lakše igranje (hladnjak također ima dodatne triggere) te USB-C utore. Da, utore u množini, jer ovaj ih uređaj ima dva – jedan na dnu uređaja, a jedan na lijevom boku. Donji nije centralno smješten, već je pametno pomaknut na lijevi rub kako ne bi smetao prilikom igranja. Mobitel je moguće puniti na oba utora, ali je ovaj bočni zamišljen kao utor za hladnjak, koji pak na sebi ima još jedan USB utor i 3,5 milimetarski utor za slušalice, kako biste u miru mogli igrati uključeni u struju i slušalice bez problema s latencijom preko bluetooth veze.

Zvjerske specifikacije

Dimenzije163,8 x 76,8 x 8,9 mm
Težina225 g
IzradaStaklo (Victus 2) sprijeda
Staklo straga
Aluminijski okvir
IP zaštitaIP68 (do 1,5 m na 30 min)
Ekran6,78″ LTPO AMOLED (88,2% omjer), 165 Hz
Svjetlina1600 nits (HBM), 2500 nits (vršno)
Rezolucija1080 x 2400 FHD+, 20:9 (388 ppi)
ChipsetSnapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
RAM24 GB LPDDR5X (8533 Hz)
Memorija1 TB UFS 4,0
Kamere50 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, gimbal OIS
32 MP, f/2.4, (telephoto), 1/3.2″, 0.7µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide)
Selfie32 MP, f/2.5, 22mm, 90˚ (wide), 1/3.2″, 0.7µm
Video glavni8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@480fps; gyro-EIS, HDR10+
Video selfie1080p@30fps
ZvučniciStereo
Baterija5,500 mAh
Punjenje65W žično
15W bežično
10W obrnuto žično
KonekcijeWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct
BT 5.3, A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Lossless, NFC
GPS
USB Tip C x 2
3,5mm
OstaloAnime Vision – 341 Mini LED (bijele) ekran na poleđini
Zračni trigeri – desni bok
CijenaNepoznata za ovaj model u trenutku pisanja (1.269€ preorder za 16/512GB model)
Tablica specifikacija

Snaga

S obzirom da se radi o gamerskom uređaju, krenimo od srca. Ovo je jedan od prvih mobitela koji sa Snapdragon 8 Gen 3 procesorom koji je ovdje moguće dodatno softverski ubrzati koristeći poseban X mode. Procesor prate, pazite sad, čak 24 gigabajta LPDDR5X RAM memorije na 8533 Hz te jedan terabajt brze UFS 4.0 interne memorije za pohranu.

Sve to je dovoljno dovoljno da ROG Phone 8 u mnogim mjerenjima bude brži od Xiaomija 14 Pro, još jednog konkurenta s novim Snapdragon 8 Gen 3 procesorom. Neke od testova sam pokrenuo i sam te su brojke potvrdile da je Rog Phone 8 zaista jako brz, što možete vidjeti na slikama ispod.

Osim sirove snage, uređaj ima i mnoge druge kvalitetne atribute. Podržava Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3 standarde, ima brz i kvalitetan čitač otisaka prstiju na optimalnom mjestu na dnu ekrana, a posjeduje i sve vrste punjenja. Žično na 65W, bežično na 15W te obrnuto žično na 10W.

Autonomija

Jedina stavka koja je na ovom Rog Phone 8 slabija nego na prošlim modelima je kapacitet baterije. Prošle dvije generacije imale su bateriju od 6000 mAh, dok je ovdje smanjena na 5500 mAh. Asus ipak tvrdi da je zbog kombinacije drugih elemenata u samom uređaju, izdržljivost slična kao i na prošlom modelu, što osobno ne mogu potvrditi, jer nisam imao sedmicu. Ono što mogu potvrditi je da će ovaj telefon bez problema izdržati cijeli dan korištenja, što recimo moj OnePlus 10 Pro neće.

Što se tiče punjenja, išao sam baš rigorozno testirati brzinu punjenja. U potpunosti sam iscjedio bateriju i mjerio koliko mu treba od 0% do 100%. Službene specifikacije navode 39 minuta, ali meni je trebalo 50 minuta. Istina, vjerojatno vam se nikad neće dogoditi da vam se telefon u potpunosti isprazni, ali ovo su brojke kad je sasvim ispražnjen.

Istovremeno, imajte na umu da se do 50% napuni puno brže nego od 50-100%. Ti jači punjači su zaista spas u današnje vrijeme. Iako volim velike i jake baterije, još draže mi je brže punjenje. Da moram birati, radije bih odabrao slabiju bateriju s bržim punjenjem, nego jaču bateriju sa sporim punjenjem.

Slika i zvuk

Za sliku i zvuk imam samo riječi hvale. Slika je zapanjujuća. Veliki 6,78 inčni ekran u potpunosti iskorištava blagodati nove generacije OLED ekrana koji može doseći i do 2,500 nita svjetline. Ekran je osim toga LTPO, što znači da ima adaptivno osvježavanje ekrana, a koje pak ide i do 165 Hz.

Zvuk će vas oduševiti možda čak i više nego slika. Izuzetno glasan, snažan i prodoran, a opet jasan i precizan. Meni osobno je žao što gornji zvučnik nije na vrhu uređaja, već zvuk dolazi s ruba ekrana, ali u praksi nećete primijetiti.

Kamera

Kamera je stavka na koju je Asus vjerojatno najviše ponosan. Kamera je do sada na ovim uređajima bila sporedna, ali s Rog Phone 8 Asus je odlučio uložiti dodatan trud i u ovaj segment.

Glavna kamera je odličan 50 megapikselni Sonyjev model IMX890, potpomognut gimbal optičkom stabilizacijom slike. Druga je 32 MP telefoto kamera s trostrukim zoomom i optičkom stabilizacijom, a posljednja je 13 MP širokokutna kamera. Naprijed se nalazi jednostavna 32 MP selfie kamera, koja ovaj put ima širi kut, povećan sa 73 na 90 stupnjeva.

Što to sve znači u praksi? Nije sve u specifikacijama, ali nije niti sve u bojama. Moram reći da se većina korisnika navikla na slike za instagram na kojima boje apsolutno „iskaču“ iz ekrana, ali to nije realna slika. Asus je išao, rekao bih, na veću realnost u prikazu, bez previše zasićenosti i prenaglašanih i jarkih boja, ali su po vađenju iz kutije prve slike djelovale sivo i monotono. Nakon nadogradnje softvera uređaja (što je i sama aplikacija kamere predložila) te isključenja bilo kakvih modifikacija, slike su postale puno bolje. Uostalom, pogledajte ispod.

Slike će vas zadovoljiti, od detalja i raspona do balansa i zasićenosti, čak i u ovim situacijama s malo svijetla. Slike su na kraju zbilja dobre, a aplikacija kamere je fleksibilna. Nudi velik izbor različitih modova slikanja i snimanja, a sve je dosta jasno i intuitivno. Asus je jako ponosan i na odličnu gimbal stabilizaciju slike koja je čak i prilikom snimanja videa po noći ispala dosta dobra.

Eksperimentirajte, igrajte se s postavkama, osvjetljenjem i odabirom kadra pa možete dobiti odličan rezultat.

Sučelje

Do sad sam prošao dosta različitih proizvođača, ali ovo mi je prvi Asus. Moram reći da me softver ugodno iznenadio. OS je vrlo jednostavan, lagan i brz. Podosta nalikuje na obično Android sučelje, nešto nalik kako rade Motorola i OnePlus. Nema bloatwarea, odnosno gomile nepotrebnih i neželjenih aplikacija.

Postoji ogroman broj opcija za podešavanje i personaliziranje uređaja, a tu je i dosta velik broj tema koje mijenjaju sve odjednom, od ikona, slika i wallpapera do zvukova. Naravno, većina uvodnih je gamerske tematike, ali mogu se pronaći i jednostavnije.

Za igranje su vjerojatno najbitnije Armoury Crate i posebna Game Genie aplikacija za vrijeme igranja koje ovaj put podržavaju nevjerojatno velik broj opcija. Trebala bi mi 3 paragrafa da samo pobrojim sve moguće opcije. Vrijedi napomenuti da su i one potpomognute sveprisutnim terminom u posljednje vrijeme – AI. Tako Rog Phone 8 možete konfigurirati da Genie automatski pokupi objekte u igri, premotava, trči ili pak bježi. Može snimati macroe, a može i prepoznati tekst u questovima da lakše prosurfate i dobijete pomoć.

Pametno semantičko traženje je implementirano i u sustav pretraživanja na samom mobitelu pa ako tražite npr. pojam travel, nećete dobiti samo aplikaciju koja sadrži tu riječ u nazivu, već i Google Mapse.

Nahvalio bih i jako veliku brigu koju Asus posvećuje brojnim opcijama za očuvanje baterije. Sporo punjenje, inteligentno punjenje, tempirano punjenje, definiranje razine punjenja… Zaista velik broj postavki koji će vam u kombinaciji s vrhunskim specifikacijama omogućiti da ovaj uređaj koristite jako dugo.

Kad smo kod toga, ono što nisam uspio dobiti kao informaciju je koliko Asus obećava nadogradnji. Ali ako je suditi po prošlogodišnjem modelu, to su 2 velika ažuriranja OS-a i 4 godine sigurnosnih zakrpi.

Zaključak

Na kraju recenzije Rog Phone 8 i svih lijepih riječi o uređaju, nekako mi za istaknuti ostaju ostaju tri pojma – snaga, zrelost, balans.

Ovo je prije svega izuzetno snažan uređaj, trenutno najjači na tržištu. Sazrijevanje je učinilo da je ovo sada uređaj koji ćete moći koristiti kao glavni i jedini uređaj. Zbog suptilnijeg dizajna, možete ga nositi i na posao bez da vam je neugodno zbog raznih dizajnerskih rješenja. Nije više samo za mlađu populaciju.

A najbitnije – Rog Phone je sa zaokretom u dizajnu te većim naglaskom na ostale elemente (kamere, bežično punjenje, IP68 rejting) izuzetno izbalansiran, odnosno kompletan.

Što se tiče cijene, nemamo službenu informaciju za ovaj model, ali u trenutku pisanja jedna domaća trgovina ima preorder akciju za 16/512GB model koja iznosi 1.269€ (cca 9.560 kn). Uz to daju i hladnjak koji smo spomenuli u testu, što daje naslutiti da se ne radi o istom pakiranju kao što je ovaj model.

Ustupio: https://www.asusplus.hr

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano