Vijesti

Hakeri su se već dočepali Activisionovog Rikošeta. Što to znači?

Novi anti-cheat sistem koji je Activision razvio za Call of Duty igre trebao bi djelovati na sistemskom levelu. Kako smo objasnili jučer, Ricochet je kao kernel driver nastao po uzoru na Valorant koji je uspješno iskorijenio varalice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stvari stoje, izgleda da je netko u Activisionu dobio veliki novac da leaka čitavi kod. Možda su posrijedi neki drugi motivi, ali to nije ni bitno. Hakeri su se navodno dočepali Ricocheta, sve je potvrđeno inače pouzdanom Modern Warzoneu, a sada su datoteke krenule kružiti i po javnim forumima.

Što to znači?

Hakeri imaju izvorni kod. Što to znači? Pojednostavljeno, to je kao da pišete ispit iz matematike, a imate sva rješenja. Ipak, rješenja nisu dovoljna, traži se i postupak (način za exploit), a neki od hakera znaju matematiku.

Međutim, ovo možda nije pravi kod. Nebi bilo prvi put da developer kao mamac pusti krivu verziju anti-cheata i tako navede hakere da traže exploitove na lažnom softveru. Uostalom, to je Activision radio i ranije. Još u ožujku opisali su kako varaju varalice. Napravili su vlastiti, lažni alat za varanje, ubacili u njega malware i pustili hakerima.

Što je iduće? Saznat ćemo nakon izlaska Call of Duty: Vanguarda 5. 11. kada bi Ricochet trebao biti implementiran na servere, a zatim koji dan kasnije i kao sistemski kernel driver kada krene nova sezona u Warzoneu. Ricochet sam po sebi, kao nijedan drugi anti-cheat alat nije napisan da bude statično rješenje. Razvijat će se i evoluirati s vremenom, a njegovi developeri će reagirati s protumjerama na događaje poput ovoga.

Activision je još uvijek na tragu da iskorijeni varalice u Call of Duty igrama, baš kao što je Riot to uspješno napravio u Valorantu.

Igra

Povezano